Sleepersbussen, strand en historie in Vietnam!
Door: Luuk & Inge
Blijf op de hoogte en volg Luuk & Inge
30 Juli 2013 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Toen we 's avonds aangekomen waren in Hanoi op woensdag 3 juli, oma gebeld hadden om haar te feliciteren en onze buik volgegeten hadden, hadden we heerlijk geslapen in het sports hotel. De volgende dag fris en fruitig een ontbijtje gegeten op de hoek van de drukke straat in de Old Quater. Echt geweldig mooi en indrukwekkend om te zien hoe multifunctioneel de brommertjes/fietsen/bamboosticks worden gebruikt. We hebben gezien dat je makkelijk 12 kratten bier achterop de brommer kunt laden of 2 grote varkens kunt vervoeren en dat allemaal in het drukke brommerverkeer. Vrouwen lopen met bamboohoedjes en bamboosticks met 2 bamboomanden vol met fruit, vlees, groenten, souveniers of ingezameld plastic. 's ochtends stallen de winkeltjes de kraampjes uit op de stoep, 's middags en 's avonds veranderd dit in eet- en drinktentjes, iedereen zit op minikrukjes van plastic van wel 30 centimeter hoog te genieten van een vers biertje en van 'pho ga' ofwel noodlesoep met kip, jammm! Je begrijpt wel dat er dus gewoon midden op straat gelopen moet worden.. We zijn in Hanoi uiteindelijk de uitdaging aangegaan om de straat over te steken. Als je niet gewoon gaat, sta je er volgend jaar nog. Het blijkt het beste te werken om gewoon rustig te lopen en het verkeer vormt zich dan vanzelf om jou heen. We hebben het meer bezocht en daar een oudere man zien gewichtsheffen midden in het park, hij was daar de jonge god en werd bewonderd door de voorbijgangers. 's avonds het uitgaangsleven ingegaan. Om 11 uur word je namelijk door de politie van de straat af geveegd, de barretjes moeten sluiten en dus begint de kroegentocht. Niemand weet waar we naartoe gaan, maar volg de groep maar gewoon. Zo beland je van kroeg naar kroeg om de politie te ontlopen. De volgende dag onze toer geboekt naar Halong Bay met de 2 Brazilianen Vanessa en Marcos die voor ons zaten tijdens de busreis naar Hanoi. Halong bay staat bekend als een van de 7 natuurwonderen en dat konden wij natuurlijk niet missen. De rest van de dag de temple of litature en het historiemuseum bezocht. In het laatste helaas niet veel kunnen vinden over de laatste 40 jaar van Vietnam, wat voor ons eigenlijk wel het interessantse was. Daarna met ons mam geskypt om haar even te feliciteren met haar verjaardag :). Op zaterdag 6 juli begon het avontuur, we hadden geen hoge verwachting omdat we het goedkoopste van het goedkoopste hadden geboekt ofwel extra zakken chips ingeslagen (eten was inbegrepen). Na een busrit van 4 uur zijn we uiteindelijk bij Halong Bay en dus de boot aangekomen. De boot zag er mooi uit en de lunch viel al niet tegen. Daarna de trossen los gegooid en het ruime sop gekozen, ofwel binnen 10 minuten was de motor uitgevallen en liepen we vast op een 'onbewoond eiland' net voor de kust.. Uiteindelijk 1 uur later, maar we hadden ons niet verveeld, namelijk een leuke groep jonge mensen aan boord, gingen we richting een grot. 'Een grot is een grot' zegt Luuk dan, dus die hadden we zo gezien. Op naar de flooting village of wel het drijvende vissersdorpje, daar in een kano de zon onder zien gaan achter de kleine bergen. De huisjes zijn echt gebouwd op drijvers, met visnetten onder hun huis, kinderen zijn er rondom aan het zwemmen en spelen en de hond houdt de ratten weg, het zag er leuk uit. We hebben 's avonds nog gegeten en gedronken op de boot en hebben heerlijk geslapen in onze mooie eigen kamertje op d'n boot. Volgende ochtend werden we wakker door geplons, Marcos en andere waren van de boot af aan het springen als verfrissende (het water is warm!) ochtendduik. dit ging gepaard met een hoop lol&gespetter. Nadat we ontbeten hadden zijn we aan wal gegaan om een berg op te hiken. Dit bleek nog een behoorlijk lastige klus voor ons allen te zijn, maar na ongeveer een uurtje trap te hebben gelopen en het nodige zweet te zijn verloren, hadden we het gehaald! Een super mooi uitzicht over de grote vallei met daarin nog ongerepte jungle. Hier hebben we een tijdje gezeten tot we weer op adem waren gekomen. Dezelfde weg naar beneden gemaakt en vervolgens in de bus om naar ons hotel van die nacht te gaan. Dit ging niet gespaard zonder de duidelijke uitleg van onze gids: 'stop talking and check out' en dit dan recht na het eten dat we genuttigd hadden.. tjsa. Uiteindelijk in Cat ba aangekomen zijn we op zoek gegaan naar het strand. Een klein half uurtje verder een luxe resort gevonden en strand! Onze handdoeken neergelegd en de grote golven tegemoet gegaan. Wij vonden het al leuk om te zien hoe de lokale bevolking aan het lachen-gieren-brullen waren bij elke golf die eraan kwam en daarbij stonden ze ook nog in een reddingsvest of met zwembandjes aan. 's Avonds zijn we de lokale kroeg ingedoken om de finale van Wimbledon te zien, we waren met Engelsen op stap dus waren we natuurlijk voor Murray, groot feest toen hij uiteindelijk gewonnen had. De laatste dag van onze Halong bay toer was terug gaan naar de haven tussen de eilanden door en de bus naar Hanoi. Daar ingecheckt in het hotel van Marcos en Vanessa, onze beste beslissing want hierdoor hebben we nog ongeveer nog 3 weken met elkaar rondgereisd :) De volgende dag zijn we naar het Ho Chi Minh Mausoleum gegaan. De beste man was in 1969 overleden en ligt hier nog steeds opgebaard in een glazen kist waar dat je langs kunt lopen, erg apart om te zien. Het was er megadruk en wij zijn toch wel benieuwd wie het was om zijn wens om gecremeerd te worden niet te volbrengen. Verder hebben we deze dag en de opvolgende dag ons blog bijgewerkt, vliegtickets geboekt voor Bali en naar Phuket waar dat Luuk zijn Muah Thai cursus wil gaan doen, het komt al dichterbij!! Zijn we naar de water puppets show gegaan, waar dat je een korte uitleg krijgt over de cultuur en gebruiken van Vietnam in een grappige show. Als laatste maar niet het minste hebben we onze busreis vastgelegd (dachten we) helemaal naar Saigon (Ho Chi Minh City) waar we maandag 15 juli aan zouden komen. Op Woensdagavond 10 juli zijn we vertrokken in een sleepers bus met heerlijk ruikende wc-geur, de volgende keer liever niet recht voor de wc gaan liggen... en op de 11e aangekomen in Hue, daar ons eerste gevecht gehad met Camel busmaatschappij over het ticket wat gereserveerd zou zijn maar toch ook weer niet. Uiteindelijk gewonnen zijn we de stad in gaan lopen. We zijn naar de citadel geweest, hebben daar de oude gebouwen en meren bezichtigd, lekkere sugarcane juice gedronken, genoten van het heerlijke warme weer en een leuke soort bolderkar voorbij zien komen met een heel aquarium erop met verschillende soorten vissen voor in de vissenkom, je ziet hier ook van alles! Daarna nog heerlijk gegeten in een restaurant dat gerund wordt door dove mensen. 's middags mochten we met de bus mee naar Hoi An, een van de mooiste en toeristische plekjes van Vietnam. 's Avonds eindelijk aangekomen ( de airco deed het het uur niet :S) een hotelletje gevonden en naar de aanrader van 2 Engelsen, cafe 41, gegaan. Ja jongens dit is de goedkoopste plek op aarde om bier te drinken, welgeteld 2000 dong voor een biertje dat komt neer op.... 7 eurocent! De dag erna hebben we het rustig aangedaan, lekker op de fiets naar China beach, het strand voor de locals. Heerlijk water, kraakhelder, blauw, zonnebedje en parasol, wat wil je nog meer? 's avonds in Hoi An rondgelopen, echt een romantische plek aan het water met lantaerntjes met kaarsjes op het water drijvend, mooie verlichting, dezelfde muziek die door heel het stadje gaat en de gezellige restaurantjes. Hoi An is trouwens ook DE plek om je klerenkast en schoenenrek opnieuw in te richten. Alles wat je maar kunt bedenken kunnen ze hier op jouw maat speciaal laten maken. Natuurlijk hebben wij dat ook geprobeerd met als gevolg 2 paar nieuwe shoes! Deze hebben ze in een dag gemaakt, wat nog voor wat stress bezorgde of dat ze wel op dezelfde dag afgeleverd konden worden, maar dit was gelukt! 's middags zijn we naar het toeristen strand geweest, wat uiteindelijk 3 kilometer verder op blijkt te zijn van het lokale strand. Het was er een stuk drukker maar net zo gezellig. Na de laatste keer bij 'mom' van cafe 41 te hebben gegeten en haar gedag te hebben gezegd zijn we aan het eind van de middag de uitdaging weer aangegaan met de bus. De man waarbij wij onze reservering hadden gemaakt had ons van lijst geschrapt, zonder reden. Na een lang gesprek waren we toch maar gewoon de bus ingestapt en hadden we ons plaatsje bemachtigd. De man was het er nog niet helemaal mee eens waardoor hij nog bijna ruzie kreeg met Luuk, maar goed wij waren niet diegene die iets fout hadden gedaan. Na een onrustige nacht in de bus zijn we aangekomen in Nha Trang, na wederom een gevecht om de bus die we die avond wilde pakken (wel weer gewonnen) hebben we heerlijk ontbeten bij een klein stalletje van een ouder vrouwtje op de hoek van de straat, onze eigen picknick! Het strand vol met Russen gevonden en daar neergecrasht, wat waren we gebroken van al die nachten in de bus! Je kon hier letterlijk na 5 meter de zee in te zijn gelopen niet meer staan, zo snel werd het zo diep. Aan het eind van de middag in het kantoortje een stiekeme douche gepakt en ons mentaal voorbereid op nog één nacht in de bus voordat we in Saigon aan zouden komen. Deze busrit hebben we gelukkig ook weer overleefd een tip voor mensen die gaan reizen in Vietnam: ga niet met een openbus ticket met Camel, maar kies bijvoorbeeld voor Singa, scheelt je een hoop koppijn. Saigon is een bruisende stad maar onze voorkeur gaat nog steeds uit naar Hanoi. Je kunt hier veel leren over de historie van Vietnam. De ondergrondse tunnels Cu Chi tunnels, het oorlogsmuseum, veel informatie en vele indrukken, maar daarover in het volgende verslag meer :-)
Even een up date: Luuk is nu begonnen met zijn 4 weken Muah Thai cursus bij Tiger in Phuket en Inge vertrekt vandaag naar Chaiya om daar een meditatiecursus te volgen van 10 dagen niet praten.. Wij zijn beide benieuwd of dat we het vol gaan houden! Tot over 2 weken!!