Ijsblokjes, hiken, bucks, blauwe meren en steaks! - Reisverslag uit El Bolsón, Argentinië van Luuk & Inge - WaarBenJij.nu Ijsblokjes, hiken, bucks, blauwe meren en steaks! - Reisverslag uit El Bolsón, Argentinië van Luuk & Inge - WaarBenJij.nu

Ijsblokjes, hiken, bucks, blauwe meren en steaks!

Door: Luuk en Inge

Blijf op de hoogte en volg Luuk & Inge

15 Januari 2013 | Argentinië, El Bolsón

In de week van kerst in Ushuaia hebben we verder lekker rustig aan gedaan, het stadje rondgelopen de Nederlandse boot Europa (3 master) gezien en uiteindelijk geluk gehad met het busticket. Op donderdag 27-12 om 07.00 vertrokken richting Puerto Natales (Chili) onder het genot van het opkomen van de zon in Ushuaia. Tijdens de busrit zijn we een keer zomaar langs de weg uit de bus gezet, maar toch is alles goedgekomen. Vrijdag en zaterdag zijn we wezen shoppen om de Torres del Paine te kunnen overleven. We gingen hiken, zo´n 5.5 dag, dus dat vergt wel wat voorbereiding. We hadden voor 5 mensen (Sam uit Engeland, Geoffrey en Laurent uit Frankrijk) en ons voor de 5.5 dag het volgende gekocht: 4 kilo rijst, 4.4 kilo paardenvoer (oats), 1.25 kilo pasta, 20 blikjes tonijn en sardientjes (Inge had dit nog nooit op en dit was ook tevens de laatste keer...), 5 kilo nootjes en gedroogd fruit (jammmmm!!), 5 kilo chocola, 15 rollen koekjes, 6 pakjes soeppoeder, chocolade- en melkpoeder, 2 broden of wel ham/kaas sandwiches en nog wat prullaria. Water hoefde we niet mee te nemen, want na elke 30 minuten was wel een riviertje waar je je fles kon vullen. Inge kreeg er voornamelijk na het kopen van de chocola en nootjes wel zin om te gaan wandelen/hiken! Voor de rest hebben we nog meegenomen: 3 tenten, 5 slaapzakken, 5 matjes, 3 mokken en 5 lepels, 1 pan, 1 stoof, 3 gasflesjes en warme kleding. We hebben 5.5 dag niet gedoucht, stinken is vet cool volgens Luuk.. Gemiddels 5 uur per nacht geslapen, elke morgen om half 7 opgestaan en het erg koud gehad. Het verhaal van de Torres del Paine luidt:
Zaterdag om 14.30 richting het park gegaan, 1.5 uur gewandeld, onze eerste gratis kampeerplaats gevonden en de zonsondergang in de bergen (heel mooi!) gezien. ´s nachts heeft het de hele nacht geregend en dat ging tot 12 uur door. Hierdoor zijn we dan ook wat later vertrokken, Luuk vond het wel gezellig met de andere Nederlandse Boomverzorger. We hebben het staartje van de Q gelopen en zijn met soppige schoenen aan de beroemde W begonnen. Na vele steile klimmen en dalen aangekomen bij Refugio Grey, zo´n 21 kilometer en 6,5 uur later. De zon scheen lekker, alles kon opdrogen en wonderbaarlijk zijn we volgende ochtend in een bevroren tent (aan de binnenkant en buitenkant) zonder spierpijn opgestaan. We mochten dezelfde weg teruglopen, geen probleem: uitzicht over een meer met ijsschotsen (ijsblokjes van een grote afstand), een gletsjer en bergem met sneeuw. Zo hebben wij onze weg vervolgd naar Campamento Italiano, zo´n 18.6 kilometer en 6 uur later onze voeten en handen gewassen in het ijskoude rivierwater van 0 graden, daar zwemmen wij liever niet in.. Het was 31-12-12 en we sliepen om ongeveer 22.00 uur, geen vuurwerk, geen alcohol en geen vrienden en familie. Wel lawines van de sneeuw die veel geluid maakte en voor ons toch een beetje als vuurwerk klonk. De volgende dag wederom vroeg vertrokken om naar een look-out te gaan in het midden van de bergen. 6 uur en 15 kilometer later: geweldig mooi en veel lawines gezien, echt gaaf! De eerste blaren zijn gekomen voor Sam, dus die heeft de dag niet helemaal afgemaakt. Iedereen onderweg wel een gelukkig nieuwjaar gewenst. Nog een nachtje illegaal slapen op Campamento Italiano ( je mag maar 1 nacht per kamp doorbrengen) en de volgende dag zouden we 10.5 uur moeten lopen, we keken er al naar uit. 23 kilometer verden en 8.5 uur later op Campamento Torres aangekomen. Veel mooie vergezichten en veel steile bergen. De laatste dag: Inge last van spierpijn in haar linkerbovenbeen en last van de rechterhiel, Luuk nergens last van.. We waren om 4 uur (am) opgestaan om aan de 45 minuten klom te beginnen voor de zonsopgang op DE Torres. Veel te koud, veel te veel wind en veel te donker, met slaapzak, lmapjes en water aan de te steile klim voor ´s ochtends vroeg begonnen. Van de gebaande paden afgeweken (per ongeluk) en te hoog geklommen, daar in de sneeuw zitten wachten op de zon, freezing!!!! Toen de zon er eenmaal was maakte dat alles goed, amazing! Geen woorden: zie de foto! We hadden ons tentje voor de laatste keer opgeruimd en zijn verder gewandeld richting het einde van het park, volgens Luuk ging dit bijna vanzelf (zowat alleen maar naar beneden). Nog een besje: Calafates op, om ervoor te zorgen dat we ooit nog eens terugkomen in Patagonië en een groepsfoto samen met de andere 3 en Alberto (Italiaan), die ons zowat de hele reis ook vergezeld heeft. 7 uur later en ongeveer 20 kilometer verder op de plek van de eindbestemming aangekomen. Inge helemaal kapot, Luuk zijn eerste biertje van het nieuwe jaar op en helemaal stuk, maar wat een ervaring! ´s avonds als beloning uit Eten geweest bij de beste pizzeria in town (Puerto Natales), houtgestookte oven en overheerlijk vegeten. Volgende morgen voor de verandering maar weer eens vroeg uit de veren en de bus gepakt naar El Calafate, de eerste contacten met het thuisfront gehad en onze champagne koning gemaakt. De volgende dag: 05-01, Perito Moreno, de 3e grootste gletsjer ter wereld, grootste op het vaste land. Helaas veel regen en wind, maar dat mog de pret niet drukken. Echt een indrukwekkend ´stuk ijs´ of zoals Luuk het noemt ´ijsblokje´ van 5 kilometer breed, 14 kilometer lang ( of langer, dat is in ieder geval wat wij zouden kunnen zien), tussen de 50 en 60 meter hoog en niet te vergeten helder blauw! Super! We hebben meerdere stukken eraf zien vallen en een hele grote met veel geweld, geluid en opspattend water ( 80 meter hoog) en veel gekraak gehoort. We hadden een leuke dag met Fransman, oma Walter (kokkie van het kerstdiner). Samen met Walter onze zoektocht uitgezet om in Bariloche te komen. Conclusie: weer terug naar Chili: Puerto Natales op 06-01, werderom te lekkere pizza op. Conclusie daar was: bussen vol, de eerst volgende gaat pas volgende week, shit! Boot: veel te duur, dan maar vliegen! Niet verwacht dat we dat zouden doen hier, goede vlucht gehad, lekker Eten met een biertje en wijntje en binnen 2 uur op de volgende plek, das nog eens anders dan 36 uur met de bus. Een dagje in Puerto Montt doorgebracht met oma Walter, geslapen zonder bedbucks… AUB deze beestjes nooit meer. We hebben onze hele bagage uitgeklopt en zijn er nu hopelijk van verlost. Luuk had de beestjes in zijn bed en geloof me als je die over je lijf hebt voelen lopen slaap je de hele nacht niet meer.. Puerto Montt, lekker warm, eindelijk! Rondvaart gedaan, over een ander bootje gevaren, oeps! Gelukkig stuurde Inge niet, maar had wel de uitkijk... vele grote en mooie boten gezien en een zeeleeuw op de boei, cool! Lekker gegeten bij de vismarkt, gerookte zalm gekocht ( het is het stadje van de zalm) en ´s avonds lekker opgesmuld. Een Poolse familie ( 2 kindjes) tegen gekomen in ons hostel, erg gezellige mensen, die met de hele familie een jaar lang gingen reizen! De 10e de bus gepakt richting Bariloche, merendistrict & Nazistad van Argentinië. Erg mooie natuur hier, een dag een wandeling gemaakt van Bahia Lopez naar Llao Llao met geweldig uitzicht vanuit de berg over de meerdere (zeer blauwe) meren, de andere bergen en al het groen. Je wordt zomaar verliefd op deze plek. Lekker aan het strandje gelegen, water helaas te koud om te zwemmen, maar wel dik 30 graden buiten! We hebben 2 vlotte Nederlandse dames ontmoet en zijn ´s avonds overheerlijke steak wezen eten met 2 Amerikanen, 1 Ier. Voor 10 euro een te grote steak met sla en frietjes, delicious! De dag erna wezen kayakken op een ander meer en 1,5 uur zitten wachten in een brandende zon op twee overvolle bussen die gewoon doorreden.. Dan maar verder lopen. Gisteren 14-01 aangekomen in Hippiestadje El Bolson, lekker sfeertje in dit stadje. Fiets gehuurd en met Andrew, een Amerikaan uitzicht over de Bergen met een riviertje gezien en het gezicht van de Indiaan in een berg. Te warm om te fietsen en Inge te verbrand, maar een overheerlijk ijsje (beste van Argentinië) maakte alles weer goed. Volgende stop wordt hopelijk: Santiago, vervolgd door wijnstreek Mendoza, daarna snel door naar Bolivia!

Groetjes vanuit Argentinië en Chili waar dat het dik 30 graden is! (we zijn de grenzen al zo´n 8 keer overgestoken tussen deze twee landen, is goed voor de vulling van je paspoort ;-) ).

• 15 Januari 2013 - 21:05

Marieke Hendriks:

Geweldig verhaal weer! Geniet van jullie avontuur!
    Groet uit een wit besneeuwd Cromvoirt,

Marieke

• 15 Januari 2013 - 21:30

Maaike:

Ach jongens, wat een avontuur! En dat gaat nog een paar maanden door...wat heerlijk toch, nog veel mooie avonturen tegemoet!
    Groetjes
    Maaike

• 15 Januari 2013 - 22:19

Ramon:

Heej Inge en Luuk!

Wat een super verhalen! Zeer avontuurlijk allemaal!
    Ondanks dat ik niet van lezen houd, zoals je weet hihi ;-), lees ik ze graag!
    Veel plezier nog, geniet ervan!!!

Groetjes Ramon

• 16 Januari 2013 - 15:55

Regine:

Hallo Inge en Luuk

Wat hebben jullie weer veel meegemaakt.
    Het lijkt me fantasties wat jullie gezien hebben.
    Ik heb een foto gezien toen jullie van de
    hike terug kwamen. ( van je moeder) Maar ik dacht
    dat jullie nog moesten gaan.
    Zo fris zagen jullie eruit.
    Zie weer uit naar het volgende verhaal over wat
    jullie allemaal meegemaakt hebben.

Heel veel groetjes uit het koude besneeuwde
    Krommert (vannacht geeft hij min 15/18 aan)

Groetjes tante xx

• 17 Januari 2013 - 20:53

Jolanda Hendriks:

Dat ziet er leuk uit!! Super knap dat jullie 5,5 dag gelopen hebben.
    Da's wat anders dan een rondje IJzerenman. Maar zeker de moeite waard, wat een uitzicht zeg.
    Heel veel plezier nog samen.

• 19 Januari 2013 - 15:35

• 19 Januari 2013 - 15:38

• 20 Januari 2013 - 12:19

Hans En Maria Coolen:

Hoi inge en luuk.

Wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken.
    We zijn door thijs op jullie reisverslag geattendeerd.
    We hebben ook de foto's bekeken.
    Heel veel groeten en nog een fijne tijd

groeten

hans en maria coolen.

• 27 Januari 2013 - 16:02

Mieke Groenendaal:

Hallo Inge en Luuk, wat maken jullie mooie dingen mee saampies.Hardstikke leuk om te lezen en de foto's zijn ook schitterend.Hier hebben we weer van mogen genieten,heel veel plezier nog en vele groetjes van Bram,Anne en Luuk Hilde en Gaston,Ome Karel entante Mieke xxxxxxxxxxxxxx

• 31 Januari 2013 - 08:52

Ton En Jolanda:

Hoi Inge en Luuk,

Wat een mooie verhalen, en wat zullen jullie genieten daar.
    We zijn benieuwd naar de volgende verhalen en foto's.

Veel plezier nog,

Groetjes Ton en Jolanda

• 13 Februari 2013 - 20:48

Jan En Joke:

Hoi luuk en Inge. Wat genieten jullie!! en wij van de foto`s en verslagen.We zijn beniewd waar jullie nu zijn groetjes van de Groentjes